2015. november 16., hétfő

Hűvös őszi délután

A 2015/2016 DROPS őszi/téli kollekciójából sok-sok kedvencem van. Több is a terveim között szerepel, sőt többhöz van fonalam is.. többek között a pink/bordó/lila/bézs Delightból is néhány, amiből ennek a mintának az eredetijét készítették... de egy kora-ősz napon olyasmit kerestem, amit a piros bakancsomhoz fel tudok venni... Tudtam, hogy változás van a levegőben. 
Azt gondolom, vastagság/kötéspróba szempontjából a  DROPS Delight, Alpaca és Fabel fonala egymással felcserélhetőek. Amennyire imádom a DROPS Alpacát, tudom menyire meleg, és hgy hajlamos a karöltőnél összenemezelődni, ahogy ezt a Bergen kardigánomnál tapasztalhattam is. Olyan őszi kardigánt akartam, ami nem túl meleg, és az Alpacánál jobban bírja, ha az őszi napsütéseben, túl melegre fűtött vonaton stb. megizzadok...Így az egyszínű szürke Alpaca helyett a színátmenetes (de még mindig szürke) Delightot választottam, ott pedig, ahol az eredeti modellnél Delight-ot használtak, én egy stashban bújkáló piros zokifonal szellemét engedtem kiteljesülni, amely a stash mélyén raboskodott---ki tudja mióta. 
A változtatásokról szólva... a szokásos hosszú passzémat kötöttem, és az ujjához jócskán adtam szemeket, hogy az én evezős méretű felkarom is beleférjen.
Ennyi változtatás,a  minta viszonylag egyszerű, jól követhető, már amennyire a DROPS minták azok. Én szeretem ezt a típusú mintaírást, ahol azt érzem feltételezik róam tudom mit csinálok, már ami a kötést illeti legalábbis.
A minta: Frosty Morning DROPS Designtól
Fonal: Drops Deight és Fabel.
Kötőtűk:: 2,5 mm és 3 mm.
Fotók : Deli Christopher Laurent.... egy igazán hűvös őszi, koránsötétedős délután.

2015. november 12., csütörtök

shetland

Ajándék kendő készült...
A fonal (Fiberspates handdyed lace) hosszú évek óta várt a sorára. Egy fair isle sapka kötéséért kaptam cserébe. Egy pár éve, az egyik rosszabb időszakomban (akkor még nem tudtam, hogy sokkal rosszabb is lehet) elkezdtem belőle egy "meditációs" kendőt...
Ezalatt azt gondoltam, miközben kötöm, egy bizonyos cél elérésére koncentrálok, és ha esetleg valaki másnak a segítségével érem el, akkor a kendőt az a valaki kapja...
A segítség bármi lehet...lehetett volna... egy ajánlás, egy segítő kéz, egy figyelem felhívás, bármi, ami aztán (akkor) nem érkezett, és a dolgok még rosszabbra fordultak, és egyszercsak félretettem... Annak akitől sokkal később az igazi segítséget kaptam mást készítettem...
Amikor néhány hónappal ezelőtt új lehetőséget kaptam valakitől, tudtam, hogy eljött az ideje ennek a fonalnak is. A régi kezdeményt lebontottam, az akkori negatív érzelmektől meg akartam szabadulni, és frissen, újat kezdtem.
A minta régi, nagy kedvenc, és természetesen gyöngyök is kerültek bele. Az átadás hirtelen jött, így "igazi" fotózásra nem volt idő, csak ezeket a blokkolós-száradós beltérieket tudom mutatni...


2015. november 9., hétfő

Fotójáték--- avagy a mama vicces haja

Amikor nyáron a Mesterségek ünnepére Tilda barátnő, gyapjúszalagokat font a hajamba, elképesztő sikere volt, bár nekem alig-alig volt képem róla...és ezt, meglepő módon, Kristóf is bánta.
Így, amikor a Gyapjúnapra megismételtük, Kristóf kérésére (is) hagytam, hogy néhány képet készítsen...
 És közben válaszolok a kérdésekre, amik rendszeresen elhangzanak...
Nem, nem (sokkal) nehezebb, mintha a saját hajam lenne ekkora. A nemezszalagok kb. 200 gramm gyapjúból készültek, a nyersszínű gyapjút először egészen világosszürkére festettem, hogy többé-kevésbé passzoljon az eredeti hajszínemhez, majd vékony csíkokat nemezeltem belőle, és ezek végeit az általam festett gyapjúkból elcsent egy-egy szállal díszítettem. A díszítésben itt-ott néhány gyöngy, fémgyöngy is megbújik.
 A hajamat Tilda kis tincsekre osztotta, majd a félbehajtott szalagot hozzáfonta. A végét apró fejér gumikarika rögzíti. Amikor kibontom, a végét rögzítő gumit elvágom, és a fonatot kibontom.
 Első alkalommal 3-3.5 órába tellett befonni, másodjára sokat javítottunk a szintidőn, alig 2 óra alatt megvolt. 
Ha a fejem nagyon megizzad vagy poros lesz óvatosan lezuhanyozom, a nemezelt gyapjú bizonyos szinting vízálló, ha nem áztatom el, akkor nem nagy gond a megszárítása sem. 
Nem, uszodába nem megyek, amíg gyapjúszalag van a hajamba fonva.
Az első alkalommal, úgy egy hétig volt benne, azután az időjárás rendkívül felmelegedett, így kibontottam... de, ha rajtam múlt volna, már két nappal később visszafonattam volna... néhány hónapba került, mire újra hozzájutottunk, hogy megcsináljuk... meglátjuk, most meddig marad :-)