2011. augusztus 5., péntek

Turi-muri

Bizonyos kötős projektek sorsa egyszerű. Minta meglát-fonal megvesz-pulóver megköt. Más esetekben az út sokkal kacskaringósabb.
Valamilyen megmagyarázhatatlan okból ha ilyen egyenetlen sodratú pamut/len fonal akad a kezembe a turkálóban, mindig magammal viszem, akkor is ha csak annyi van belőle amiből legfeljebb egy Barbi babának tudnék egy felsőt kötni. Nem igazán tudom megmagyarázni miért, mert az úgynevezett "art" fonalak, amik szándékosan hol vékonyak, hol vastagok, meg egyebek sohasem vonzottak. Mégis az évek során (többek között) ezek találták magukat a fonalas dobozaimban.
Rakosgattam őket innen oda, onnan ide, amíg az egyik nagy rendezkedésnél egy kupacba nem kerültek..
Amikor is, megint nem tudom hogyan, de ennek a kardigánnak a képei villantak fel. Évek óta megvan ez az újság, de ez a darab soha nem izgatta a fantáziámat...amíg ez a fonalkupac létre nem jött... Akkor is, minél többet néztem/olvastam, annál inkább tudtam, annyit változtatok az eredeti ötleten, hogy nehéz lesz ráismerni...
Mert hát először is, ki köt manapság raglán pulóvert lentről felfelé, ráadásul darabokban? Főleg ha rövidujjúról van szó, amikor nem kell az ujjához a teljes pulóvert is hurcolászni? Így hát a nyakánál kezdtem, a "klasszikus" top-down (fentről lefelé) módszerrel, a szaporításhoz ráhajtásokat használtam.

Azt is tudtam, nem szeretnék olyan kardigánt, ami nem záródik rendesen, és az a leffegő gallér-szerű valami is idegesítene...Ezért maradt a sima V kivágás, és a három gombos záródás.
A csíkos rész kihangsúlyozásához cikk-cakkos hullámmintát használtam. A megkötőhöz pedig úgynevezett I-cord-ot kötöttem. Az eleje szélét és a nyakkivágást két sor rövidpálcákkal horgoltam körbe, hogy (a gomblyukaknak is) jobb tartása legyen.
Fotók: Deli Kristóf

8 megjegyzés:

Macus írta...

Úgy gondolom, a fonalak hosszú kalandtúrája igen szép véget ért, gyönyörű eredményt hozott.

Cinkepiri írta...

NAgyon jól fest a kardigán!!


Én is meg akarom tanulni ezt a nyaknálkezdős-raglános módszert.

KicsiKató írta...

Ez felvéve még klasszabb!! És kezdek meggyőződni róla, hogy nem olyan rossz a nem teljesen végig gombos módszer... Asszem meg kell próbálkoznom egy egyszerűbb felsővel, hogy tudjak ilyeneket is kötni:))

Verocs írta...

Tetszik!! bár én nem rajongok a sokszínű darabokért, de ez nagyon szép! és lehet mégis barátkozni kellene a színesebb dolgokkal...:D a fentről kezdésről nem is beszélve...

Hencsilli írta...

Nagyon szép! :D Annyira régen kötöttem már... kardigánt csak egyszer, de egyszerűbb mintával! Lehet, hogy egyszer rászánom magam:D
Én sem bírom otthagyni a turiban a számomra érdekes fonalakat :P

Marcsi írta...

Nagyon tetszik a harmonikus szín összeállítás. Klassz ez a fazon, jól áll neked!

King.art írta...

Ő az, bizony, ami engem is elvarázsolt! :) Nagyon jól áll neked! irigy vagyok, én is szeretnék valami hasonlót! :)

Kriszti írta...

Nagyon szuper lett a kardigánod.

Sajnos felénk nincsenek ilyen jó turik, és kardigánt sem mertem még kötni. :(