2013. február 9., szombat

Pöttyöske

Amint megláttam a Ravelry-n ezt a mintát beleszerettem... Még Aznap megrendeltem az újságot....
 A fonalért alaposan fel kellett túrnom a fonalkészleteimet, vagyis lebontani az Ikeás dobozokból gondosan felépített várat, hogy aztán teljesen másutt találjak rá...
Ahogy korábban már említettem, zokni/sport/fingering vastagságú fonalból teljes felnőtt méretű pulóvert kötni a mazochizmust határolj, de... van előnye is. Például, hogy jóval kevesebb fonalra van szükség. Ezt például három 10 dekás bézs motrinból (amiből egy kis gombócnyi maradt is) , és kicsivel többet mint két 5 dekás motringot használtam a pirosból.
 A minta jól megírt, nagyon ügyesen kitalált kis szerkezet, az egészet egy darabban kell megkötni, de a válla fogyasztás úgy van kitalálva, hogy bevarott ujjnak látszik. A háromsoros ismétlésű pöttyös minta meg kissé...hmm...addiktív...úgy értem, jajj itt egy sor amiben pöttyözni kell hurrá egy kis változatosság, utána meg egy sima sor, az gyorsan megy, és le is zárja a mintás sort, utána meg jajj már csak egy sor és egy teljes ismétlésem megvan....Ráadásul tökéletes a hátul vezett színes kötéstechnika gyakorlására, mert nem komplikált, nem lehet elveszni a mintában.
A cakkos széleket imádom...
Változtatások: nem csináltam a hamis oldalszemet, de csak azért mert nem olvastam elég alaposan végig a mintát, vlamint nem háromnegyedes, hanem kissé hosszított ujjat készítettem.
 A fonalam sport/fingering/zokni vastagságú volt az eredeti DK-hoz képest, szóval a kötéspróbám kicsit eltért, de én úgyis a 38 inches mellméretet szoktam kötni, a mintában pedig 40 és valamennyi inches volt, ami épp fedezte az eltérést. A fonalak évek óta a készleteim mélyén lapultak, turkálós szerzemények fura névvel, a bézs Alröka, a piros Schaffhouse, de mindkettő tiszta gyapjú.
Ez a kötés volt a vizsgaidőszak alatt a "lazítás", bár addikív volta miatt néha a tanulás helyett is inkább kötöttem...szerencsére az eredményeimen nem látszik :-)
ETA: a pulóver mintája itt.

9 megjegyzés:

Irenka írta...

Csinos darab, viseld egészséggel! Nagyon tetszik a színpárosítás, a visszafogott nőiessége mellett.

Hena írta...

Monom én, hogy megéri egy kicsit mazochistának lenni! :D Nagyon szép a végeredmény és nagyon csinos vagy benne!

Timici írta...

Szuper,a talin is nagyon tetszett. :)

Timi írta...

nagyon szép lett! izgalmas ez a pöttyös dolog :) Mintát belinkeled?

Timi írta...

Megtaláltam a mintát :)

peony írta...

Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat. A link az eredeti postban benne volt, nem tudom hogy keveredhetett el, most javítottam :-)

Paat írta...

A Tied sokkal szebb, mint az eredeti! Gratula!

Cserny Cherry Ildikó írta...

Ismét egy szuper darab született! nagyon tetszik!

Névtelen írta...

Nagyon jó lett. Mennyit kell még kötögetnem, hogy ilyeneket tudjak... A minták variálásáról, átméretezésekről nem is beszélve! A fonákát is megmutatnád? Móni