2016. március 10., csütörtök

A borbély rúdja, vagy a barber pole hatás

Múlt heti, szinte mellékes megjegyzésem után, mi szerint nem igazán szeretem a barber-pole hatást többen kérdezték, mégis mi az?

Úgy tűnik, amióta fetalálták a borotvát, (valószínűleg az ősi Egyiptomban) voltak emberek, akik pénzért borotváltak másokat. Úgy a középkortól, szolgáltatásaikat hirdetendő. cégér helyett csíkosra festett kis oszlopokat használtak. Ezek a csíkok átlósan, spirálban futottak, színük a legtöbb országban piros és fehér volt, ami -értelemszerűen- az esetleges sérülésekből lecsorgó vért, és a fehér kötszert jelképezték. Az USA-ban a színekhez a kék is hozzáadódótt.
Ha fonással, fonalakkal kapcsolatban beszélünk a barber-pole effektusról, azt értjük alatta, amikor két (vagy több) eltérő színű szálat cérnázunk össze, így hasonló spirálhatás keletkezik, mondjuk úgy, mint ezen a korábban már mutatott fonalon a piros, narancs és rózsaszín szálak között.
Minél nagyobb a kontraszt a szálak színei között, annál erőteljesebb lesz a hatás.
Sokan rendkívül szeretik ezt.
Amikor a fraktál technikával fonunk, ez a hatás kimondottan hangsúlyos, a fonal hosszú szakaszain fordul elő.
Személy szerint, én nem rajongok érte, kivéve talán, amikor a színek közelebb vannak egymáshoz, a kontraszt nem éles, mint például a múlt héten mutatott fonal esetében.
Most már tudjátok, mire gondolok, amikor a barber-pole hatást emlegetem.

1 megjegyzés:

Kamilla írta...

Nekem pont ez tetszik legjobban a kézzel font fonalakban :-)