2010. április 9., péntek

Gombolyag

Az anyukám megtanította, hogy, ha egy "gyári" gombolyag közepéről húzott szállal kezdem el a kötést nem kell állandóan forgatnom a , és nem kell az össze-vissza guruló gyombolyaggal kínlódnom. Azt is megtanította, hogyan kell motringot felgombolyítani, a ma elérhető eszközökkel (swift, gombolyító/winder etc,) de ő is csak sima gombolyagott csinált...Amikor felfedeztem az internet kötéssel kapcsolatos vonzatait persze egyből beleszerettem ezekbe a csoda-eszközökbe, de hát a pénz fontosabb dolgokra kellett, mint például fonal... ami persze mostanában újra egyre gyakrabban érkezik... motringban, és hát továbbra is álmodoztam ezekről a "center-pull-ball"-ról, középlől kezdhető gombolyagokról. És a gombolyítókról...amíg rátaláltam, hogyan tudok ilyet a saját két kezemmel készíteni. Meglepve fedeztem fel, hogy egészen egyszerű a művelet, és csodálkozom hogy lehet, hogy anyám, meg a nagyanyám nem jöttek erre rá. Azóta kimondottan szeretek fonalat gombolyítani (csak kérdezzétek meg a lányokat a kötéstanfolyamról) és ez az egyik első dolog amit megmutatok.

Egy hosszú szállal kell kezdeni. Erre a szálra végig figyelni kell, hogy szabadon maradjon, én gyakran bedugom a pólóm ujjábba, hogy ne zavarjon.
Ezután a nagy s kisujjad közé tekerj egy "masnit" (vagy pillangót), úgy, ahogy mondjuk a Rölteyben szokták a szalagokat feltekerni:


Ezután fogd a "pillangót" az ujjaid közé (végig vigyázni kell, hogy a pillangó két szárnya a készülő gombolyag alján és tetején szabadon maradjon), majd úgy tekerd a fonalat a pillangó derekára, hogy az ujjaid benne maradnak:

Majd az ujjaidat kihúzva fogd a fissen felteker szálakat a pillangóhoz (ezek kissebbek lesznek, és egy kis szöget kell bezárniuk.

Újabb néhány kör után ismételd meg, addig amyg a gombolyag a pillangó körül kezd tömörré válni.

Ezután a fonalat tekerd tovább, a gombolyag egyik oldalán a felső szélétől, ferdén, a másik oldalon a gombolyag aljáig, úgy, hogy már csak az ujjad hegye maradjon benn, hogy a fonal ne legyen túl szoros.

A gombolyagot minden néhány kör után el kell forgatni egy kicsit. Teker, fordít, teker fordít, és így tovább amíg már csak néhány méter fonal marad.

Az utolsó néhány métert a gombolyagra keresztbe feltekerjük, és a végét aládugva rögzítjük. Amikor megkezded a gombolyagot a kezdő szálat, és a kezdő pillangót kell kihúzni, a többinek már simán kell jönnie...
Az angolul tudók kereshetnek a you tube-on videot, a keresőbe írd be "how to wind a centerpull ball".

3 megjegyzés:

bucilla írta...

Köszönöm, hogy megmutattad! Eddig kergettem a gombolyagot a szobában:)

nöné írta...

Nagyon hasznos, szerencsére van min ki is próbálni. Köszönet érte!

szaberka írta...

Ezt csak most találtam, és nagyon köszönöm! Kötök stb. úgy 100 éve, de még úgy látszik, van mit tanulnom!