2010. december 20., hétfő

Megvan írva a csillagokban?

Ismét a fonal és minta sorsszerű találkozása. A kedvenc Ebay-eladómnál (Kingcraig's fabrics, Skóciából) találtam ezt az adag fonalat. Más volt mint a szokásos náluk kapható, "Hunter's Chunky"nak hívták, és bár tudom a chunky vastagot jelent, nem tudtam pontosan mit értenek alatta. De gyapjú volt, piros, igazi, meleg, mély piros, tweedy, és az ára is jó volt, hát utazott hozzám. Egy baj volt, csak 380 grammnyi volt, ami persze nem elég egy eész pulcsira, főleg nem ebből a vastagabb fonalból. Angela barátném emlékeztetett az egyik kedvenc mintámra, régesrégen bejelöltem a Ravelry-n "majd ha egyszer lesz hozzá fonalam"...

A minta Kristina Sutherland Star cross'd love (elátkozott szerelem?, vagy baljós szerelem?), de jócskán kellett rajta változtatom. Először is, a minta csak XS méretben van megadva, és hát, bár a súlyom változik le is fel is, ennyire kicsi sose leszek, ráadásul a fonal bár vastagabb mint a legtöbb skót fonal, mégsem annyira vastag. Végül megmaradt az alap-szerkezet, de át kellett számolnom a szem-számokat, a csavart minták helyét, a csavarásokon változtattam, hogy szimmetrikus legyen, itt-ott változott a kötés iránya, hogy sehol se legyen varrásra szükség, és egy kicsit a formán is alakítottam, hogy a saját testem formájához, és az ízlésemhez jobban illeszkedjen.

A hátánál kezdtem, válltól lefelé. A csavart minták közé bordás kötést tettem, meg keskeny csavart mintákat, hogy a méret jó legyen. A középső csavarás háromágú lett, a szimmetria miatt. A hóna aljánál szaporítottam, hogy rendes karöltőt kapjak. Az elejéhez a vállnál szedtem fel szemeket, és lefelé kötöttem, itt is megfelelő bordás, és keskeny csavart mintát hozzáadva, a hóna alatt szaporítva a karöltőhöz. A gallérhoz felszedett szemeknél újra át kellett rendezni a csavart minták helyét, hogy egyenletes, és szimmetrikus legyen. A testrésznél a derékhoz fogyasztottam és szaporítottam, az alsó "passzé" valójában két szemből álló keskeny csavart minta, minden hatodik sorban csavarva. Hogy ezek a testrész mintáiból szépen folytatódjanak, és a pulcsinak enyhe A vonala legyen itt-ott szaporítottam néhény szemet.
A rövid ujjakat a karöltőben szedtem fel, és rövidített sorokkal formáztam.

A képek nem igazán adják vissza a fonal pirosát, igazi meleg piros,a szín mélységét bordó és sötét piros gyapjú összefonása adja, és kék/lila tweed szálak ("specks").

A fonal kicsit keményebb és szúrósabb volt, mint a skót fonalak, de rengeteget változott mosás után. Ismét szépségesen "kivirágzott", de erről korábban már áradoztam eleget.

Megterveztük a tökéletes fotót, kiválasztottuk a helyszínt (Kristóf sulijának lépcsője), a kiegészítőket (Promod buborék szoknya, sötétpiros harisnya, fekete csizma, még smink is volt rajtam), de a fény nem akart kooperálni. És mostanában túl hideg van külső felvételekhez. Bocsi.

Pedig a fotósom mident megtett :-)

7 megjegyzés:

Kisnyul / Andi írta...

Nagyon tetszik! Talán jövőre megtanulok kötni (is).

Timici írta...

szuper lett! használd egészséggel!:o)

Kriszta írta...

Húúú, ez csúcsszuper lett!!!! Fantasztikus ez a fazon és nagyon nagyon jól áll, használd egészséggel!

nöné írta...

Hogy Te miket nem tudsz:oDD
Nagyon klassz, viseld egészséggel!

Macus írta...

Ez megint fantasztikus lett. :))

bucilla írta...

Csodás a minta, nagyon csinos kis fazon, jól áll neked, még a színe is:) A Technikai része pedig Peony-s:)

Unknown írta...

Nagyon klassz lett!Nagyon tetszik az ujja a rövidített sorokkal, na és persze a minta is csodás! Már rám is rámférne egy ilyen jó kis meleg mellény. Majd egyszer... A többi anyuka nem irígykedik a fiad sulijában? :)