2020. július 18., szombat

Ha nem járnék koncertekre...

(Ez egy Facebook bejegyzésnek indult, de azt hiszem itt is helye van).

Ha nem járnék koncertre…
Ha nem járnék koncertre nem csak azzal a néhány pohár ciderrel lennék kevesebb, amit amúgy is ritkán iszok meg, hanem… szegényebb lennék egy sor verssel, amit fontosnak tartok, pedig versolvasó (sőt versmondó) emberként nem kevéssel volt dolgom. Nem tudnám fejből Pilinszky Ne Félj, vagy Szemlér Ferenc Hogyha gondot Viselnél rám versét, Radnóti Bájolójáról ne is beszéljünk (ja, azt tudnám, de énekelve még jobb). Ha nem járnék koncertekre, már elfelejtettem volna, hogy az Erőltetett Menetet másképp is lehet olvasni, nem ismerném Radnóti Fanny Naplóját.
 Ha nem járnék koncertekre, nem ismernék egy sor gyönyörű helyet az országban, a várakat Szigligeten, Kőszegen, nem jártam volna Ráckevén, Orosházán, Alsóbogáton, Kapolcson, Tusnádfürdőn, és még egy sor különleges helyen. Ha nem járnék koncertre, nem olvasnék Grecsó Krisztiánt, nem tudnám, hogy kell fotókönyvet szerkeszteni, nem tudnám milyen boldogság bőrig ázva énekelni, hogy „mossa az eső össze szívünket”…

Ha nem járnék koncertre, egy sor baráttal kevesebb lennék. Nem tudnám, mennyire tud szeretni és ölelni egy speciális igényű lányka, és nem tudnám, mennyire tud hiányozni az ő nővére (is). 

Nem tudnám milyen érzés, hogy kihagyják a helyemet az első sorban, nem tudnám, hogy szól egy cselló és egy hegedű egy rockzenekarban. Ha nem járnék koncertre, nem derülnék egyesek Facebook bejegyzésein, nem gondolkoznék másokén. Ha nem járnék koncertre, nem tudnám, hogy oda nem csak a zenéért jár az ember, hanem a barátokért is.
Ha nem járnék koncertre, nem találkoztam volna a szerelemmel sem. Ha nem járnék koncertre, ma is magányosan kuksolnék otthon, és sajnálnám magamat. Nem tudnám milyen, ha vigyáznak rám, ha figyelnek rám, ha valakinek fontos vagyok.
Elismerem, focimeccsen sohasem jártam, biztos ott is van sok pozitívum, amiért sokan odamennek, de elszomorítónak tartom, hogy mindazt, amit az elmúlt években a koncertektől kaptam elintézik egy vállrándítással, és semmisnek nyilvánítják, mert a koncerteken „alkoholt is lehet inni”. 
Sohasem az ivásért mentem koncertre, és ugyanolyan boldogan lennék ott, akkor is, ha ezentúl csak ásványvizet lehet kapni ilyen helyeken.

A képek nagy részét Varga Norbert készítette, a Kobuci-ban a pécsi Káptalan kertben, Alsóbogáton, Keszthelyen, Szigligeten és ki tudja még hol.
Köszönöm mindenkinek, aki a képeken van, de azoknak is, akik most ezeken épp nincsenek, de szívemben ott vannak.
Image may contain: plant, flower, nature and outdoor   Image may contain: plant, flower, tree, outdoor and nature
Utóirat: Ha nem járnék koncertre, virágot sem ültettem volna az idén. Csak úgy mondom.


1 megjegyzés:

Ilona írta...

Gyönyörű volt. Minden átjött.