2010. november 27., szombat

Őszi bogyók

Ez is egy amolyan szerelem első látásra volt. Abban a pillanatban, hogy megláttam a mintát tudtam, hogy meg akarom kötni, és azt is, hogy ebből a rozsda-narancs színű gyapjú fonalból. Azonban a military kabáttal ellentétben ez a szerelem lassaban teljesült be. Ó, persze a mintát azonnal megvettem, a fonalam meg meg is volt itthon, még el is kezdtem azon melegében... De aztán, valahogy nem haladt, és jött valami még izgalmasabb, meg Yarn Harlot kötős olimpiája, utána meg robbant a bomba és egy ideig nem is kötöttem. Néhány hét volt "csak" de egy örökké valóságnak tűnt. Aztán amikor újra kezdtem már javában nyár volt, könnyebb, pamut-pulcsikat meg csipkekendőket kötöttem (ki tudja miért, a csipkeköthetnék nyáron szokott rámjönni).
De, ahogy befejeztem a Military kabátot, még éreztem, hogy tart a lendület, előástam ezt is, és úgy két hét alatt befejeztem.

A minta Blackberry cabled cardigan, igazán megéri az árát.nagyszerű minta, érthető, jól követhető leírással. Változtatni sem azért változtattam, mert az eredeti nem volt "elég jő", hanem csak, hogy a saját rigolyáimhoz, és az alakomhoz igazítsam. Ezek a változtatások: Több fogyasztás-szaporítás a derék-karcsúsításhoz, kicsit szélesebb ujja (az evezős karok miatt), és jó széles passzé az ujján.

A fonal most is a "skót fonal" a Kingraig fabrics-tól. Most megint ködös szemekkel fogom dícsérni, de megérdemli. Arról már írtam, mennyire szeretem őket eladóként. A selyem/gyapjú fonalulról is volt szó.
Ez itt most a tiszta gyapjú aran fonal rozsdás-narancs színben. Annyira szeretem, és nemcsak azért mert ez a szín igazán én vagyok, és megy a hajamhoz. Hanem azért is, mert... Hogy mondják azt, hogy heathery? Cirmosnak lehetne hívni, de nem igazán cirmos... a fonalba a naranacs különböző árnyai vannak összefnva egy lehetnyi okkerral, és egy kevés sötétpirossal, ettől olyan igaziz plasztikus, mély színe lesz. a különböző színek csak akkor látszanak, ha egészen közelről nézed.
mivel nem először használom ezt a fonalat, felkészültem arra, hogy megváltozik mosás után, de, hogy ennyire "kivirágzott", ennyivel szebb, és puhább lett még engem is meglepett.
Hadd mutassam meg, mire is gondolok.
Ahogy már mondtam, szépnek találtam amikor kötöttem vele, nézzétek ilyen volt amikor elkészült.

Amikor viszont kimostam, egyszerűen, gyönyörségessé vált. mosáskor a fonáshoz használt olajak egy részét eltávolítjuk, a fonáskor lesimult szálak fellazulnak, és az egész megpuhul.Még a színe is megváltozott, ha lehet még plasztikusabbá, még mélyebbé vált. Ezek a fotók különböző fényviszonyok között készültek, de azért így is láthatjátok mekkora a különbség.

Nézzétek közelebbről is:

Na jó, beismerem, mivel már ismertem a fonalat, néhányszor megforgattam a mosógépben a gyapjú-programon, hogy ezt a folyamatot felerősítsem, de ezt csak az egészen bátraknak, és elvetemülteknek ajánlom... Én azért mertem, mert az elkészült pulóver egy árnyalatnyit nagy volt, és nem ártott neki, ha egy icipicit összement volna. De tényleg csak néhány fordulat volt, és jópár törölközőbe belecsavartam mielőtt kicsit kicentrifugáztam volna. (Tudom, ez már igazán szentségtörés, de előbb megbüdösödött volna, minthogy megszárad).

De akkor is "kivirágzott" volna, ha csak a fürdőkádban nyomkodom ki. Szóval nagyszerű fonal, gyönyörűséges színekben, és igazán jó áron.

És az elkészült kardigánt is nagyon szeretem.

Meg a fotósomat is. Tudjátok ki volt. :-)

3 megjegyzés:

nöné írta...

Nagyon szép lett! Viseld egészséggel!

bucilla írta...

Jól tetted hogy befejezted, csodás darab lett ez is, ahogy azt már tőled megszoktuk.
A 'Heather' fonalak nekem is a gyengéim, és tényleg jól megy a hajadhoz :))

Judilla írta...

Minden elismerésem, szépséges darab lett belőle.
Még a férjemnek is megmutattam, hogy ez aztán a szépség.:-) Bár én tudnék ilyet...