2011. február 15., kedd

Helm szurdoka kézzel fonott fonalból

Azt hiszem ezt akár hosszú távú projectnek is hívhatnám, mert úgy egy éve kezdtem el a fonalat fonni hozzá, natúr-színű tiszta alpakkából. Amikor a gyapjút vettem nem voltak vele konkrét terveim, de elég hamar eldőlt, hogy egyszer Helm szurdoka sál lesz belőle.A fonalat júliusban fejeztem be, azóta a könyvespolcomon várta a sorsát...Egészen addig amíg az épp futó munkáimmal nem ütköztem falakba, mindegyik olyan ponton volt/van ahol döntésre, gondolkodásra, számolásra lenne szükség...a könnyebb utat választottam, új darabba kezdtem.
Blokkolás előtt ilyen volt... Nem tudom megállni, hogy ne készítsek, ne mutassak előtte-utána képeket, mindig elbűvöl mennyit változnak a csipkék egy alapos blokkolással.
A kendő kétféle mintából áll.Az egyiket "cloister"-nek (zárdának) hívják.A bogyókat, nuppokat sohasem szerettem túlságosan, de ebben jól mutatnak..talán, mert nincs túl sok belőlük.
A másikat "moorish lattice"-nek (mór rács).
Két darabban kell megkötni, és kötést utánzó öltéssel összevarrni (kitchener stitch).
200 gramm alpacca, 700 méter kétágú fonal, ami kicsit "szöszös". A mintából a középső méretet használtam, elég nagy, hogy beleburkolózzam, de elég könnyű, hogy félbehajtva sálként használjam.

Annyira tetszik, még az tényt, hogy Kristófnak sikerült beletenyerelnie, és kettétörnie a kedvenc Brittany kötőtűmet is elnézem... Főleg, mert így kiderült, hogy az egyik kedvenc forrásom újra szállít Magyarországra.
Na, és most mehetek, és köthetek egy törtfehér kesztyűt hozzá....Soha ne legyen nagyobb gondom :-)

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Gyönyörű lett!

Zsu írta...

Nagyon szép, biztos puha is.

Irenka írta...

Hűha! Csak itt-ott olvasgattam a fonásról, magam nem próbáltam, de az összecsipegetett infók alapján azt hiszem, ilyen vékony és egyenletes fonalat fonni nem kis teljesítmény.
A stóla nagyon szép! Gratulálok! Viseld egészséggel!

Erzsike írta...

Annyira jó belegondolni és látni hogy természetes anyagból, a maga natúr színével fonva, kötve készült ilyen gyönyörű darab. A legtöbb ember soha életében nem látott még ilyet! Élőben még én sem. :)

nöné írta...

Dupla elismerésem, gyönyörű darabot sikerült készítened!