2016. december 27., kedd

Izgő-mozgó idő....bigyó

Ekkora pulóverujjat tudok kötni a moziban egy kétórás film alatt.

Csak mert valaki úgyis megkérdezi: a fonal DROPS Lima
Ha pedig, amennyiben nem ver ki a víz a scifitől. és/vagy akár távolról érdekelnek a nyelvek, a nyelvészet, és/vagy az idő, és az, hogyan érzékeljük azt, tegyetek magatoknak egy szívességet és nézzétek meg az Érkezés című filmet.
Nekem hihetetlenül tetszett, és még Kristóf is odaolt, pedig őt aztán nehezen lehet ilyen lassú filmekkel lenyűgözni. Ráadásul jót lehetett utána beszélgetni a filmről, a nyelvészetről, és az időről, és arról, hogy egyesek szerint nem olyan határozottan folyik egyik irányból a másikba, mint egy folyó, hanem...
Általában törekszem arra, hogy ne olvassak el filmekről előre dolgokat, inkább csak utána. NEM voltam meglepve, hogy sok helyen a 2016-os év egyik legjobb filmjének tartják. 
Ráadásul az is kiderült, hogy az elmélet, amiről egy jó ideje meg vagyok győződve, létezik, sőt neve is van. Sapir-Whorf hypothesis”. Miszerint az, milyen nyelvet beszélünk, befolyásolja a gondolkodásunkat. Sokszor mondják, hogy a magyarok a nagyvilágban sikeresek. Régóta meggyőződésem, hogy ez nem azért van, mert okosabbak vagy jobbak, hanem egyszerűen másképpen gondolkodunk, egyszerűen "más srófra jár az agyunk". Képzeljünk csak el egy problémát, és a rengeteg angol/német/stb srófra járó agyú szakembert, akik egy oldalról bámulják, és nem látják a megoldást. Jön a magyar, és mivel "fordítva van bekötve" eszébe jut, hogy megfordítsa a kérdést, benézzen mögé vagy alá, és nahát, ott a megoldás. A nyelvünk szerkezete alapjaiban eltér a többi indo-európai nyelvétől. Azt ugyan nem tudom, hogy azért gondolkodunk másképp, mert más a nyelvünk, vagy azért más a nyelvünk, mert másképp gondolkodunk.

Ha a jelenleginél jobban érdekelne a nyelvészet, valószínűleg ezt a területet kutatnám. 

Nincsenek megjegyzések: